Overzicht

Kennis nodig over vluchtelingen

  • 7 december 2015

De komst van grote groepen vluchtelingen heeft veel invloed op het werk van jeugdverpleegkundigen en verpleegkundigen in de openbare gezondheidszorg.

Kennis van de cultuur en gezondheidsbeleving van vluchtelingen is noodzakelijk. Dat stelt Ingrid Brokx, lid van de Vakgroep Jeugd van de afdeling V&VN Verpleegkundigen Maatschappij & Gezondheid. ‘We worden geconfronteerd met een manier van werken die niet de dagelijkse praktijk was. De vluchtelingen beheersen de Nederlandse taal niet en dat vraagt bijvoorbeeld om het gebruik van een tolk. Maar op de zogenoemde “piektijden” is het lastig om over een tolk te beschikken via het tolkencentrum.’ Het gaat bovendien om kwetsbare gezinnen die extra aandacht nodig hebben, stelt Brokx.

Tuberculose
Ook sociaal verpleegkundigen tuberculosebestrijding hebben te maken met asielzoekers, die gescreend moeten worden op tuberculose. De screening vond tot voor kort plaats op één plek in Nederland; recentelijk zijn er meerdere plekken geopend om de toestroom van vluchtelingen te kunnen opvangen.

Ondersteuning
Brokx vertelt dat de brancheorganisaties GGD GHOR Nederland, Actiz en NCJ zijn druk bezig de knelpunten te inventariseren en te kijken wat de behoeften zijn en op welke manier ondersteuning nodig is. Expertisecentrum gezondheidsverschillen Pharos heeft culturele informatie beschikbaar; achter de schermen wordt hard gewerkt om deze kennis te bundelen.

Meer informatie over:

de uitdagingen voor verpleegkundigen a.g.v. de toestroom van vluchtelingen
http://www.venvn.nl/Berichten/ID/778309/Toestroom-vluchtelingen-stelt-verpleegkundigen-voor-uitdaging#sthash.NCmd8UCx.dpuf

Expertisecentrum Pharos
http://www.pharos.nl/nl/home