Overzicht

Hoe selecteer je geschikte studenten?

  • 7 december 2015

Vanaf het collegejaar 2017/2018 wordt er niet langer geloot voor opleidingen met een numerus fixus. De toelating gebeurt vanaf dan overal via decentrale selectie. Maar hoe kies je de meest geschikte student?

Loting wordt politiek en maatschappelijk gezien als oneerlijk. Selectie moet daar een einde aan maken. Maar hoe organiseer je een selectieprocedure die eerlijk is, de geschiktste studenten eruit haalt en ook nog diversiteit toelaat? Die vraag stond centraal op de VSNU-conferentie De loting voorbij van elf november.

Kijk ook naar behoeften werkveld
Keynote speaker Janke Cohen-Schotanus (hoogleraar onderzoek van medisch onderwijs) vertelde over de selectie van geneeskundestudenten. Selecteer je goede studenten of goede dokters? En hoe ga je om met een hele groep slimme blonde meisjes die allemaal kinderarts willen worden? Zij zijn heel geschikt, maar in de zorg is vooral behoefte aan dokters en specialisten voor oude mensen en chronisch zieken. Eigenlijk zou je in de selectie van studenten ook oog moeten hebben voor de behoefte in het veld, stelde ze.

Proefstuderen
De tweede keynote speaker, Theo Wubbels (hoogleraar onderwijswetenschappen), stelde dat de beste selectiemethode een week proefstuderen is: studenten krijgen college, doen huiswerk en maken een tentamen. Deze methode werkt goed, omdat hij uitgaat van inzet en studenten een realistisch beeld geeft van de opleiding.

Hgzo
Ook voor het hoger gezondheidszorgonderwijs geldt dat de numerus fixus wordt vervangen door decentrale selectie. Sommige opleidingen experimenteren daar al mee.



Meer informatie over:

de conferentie
http://www.vsnu.nl/nl_NL/nieuwsbericht/nieuwsbericht/235-de-loting-voorbij-selectie-in-het-hoger-onderwijs.html 

decentrale selectie verpleegkunde
http://www.han.nl/opleidingen/bachelor/verpleegkunde/vt/toelating/decentrale-selectie/