Overzicht

Groeiende personeelstekorten in EU

  • 7 december 2015

De zorgen over het groeiende tekort aan zorgpersoneel nemen toe in de EU.

Dat concludeert de EU-commissie Directorate-General for Health and Food Safety op basis van de laatste statistieken van Eurostat. De dreigende verdere groei van het tekort komt onder andere door de steeds ouder wordende bevolking en het relatief hoge aandeel verpleegkundigen en artsen dat met pensioen gaat. Europese zorgsystemen moeten hierop anticiperen. Bijvoorbeeld door het aanbod van zorgprofessionals beter te laten aansluiten op de veranderende vraag en behoefte van de bevolking.

Trends
Een van die ontwikkelingen is de verschuiving van zorgverlening in het ziekenhuis naar zorg aan huis. Een andere trend is dat steeds meer zorgprofessionals een baan zoeken in een ander EU-land. Ook patiënten zijn steeds vaker geneigd om bepaalde typen zorg over de grens te zoeken.

Actieplan
In het Action Plan for the EU Health Workforce worden oplossingen op een rijtje gezet. Deze hebben onder andere te maken met: betere planning en prognoses van personeelsbestanden in Europa, anticiperen op toekomstige vaardigheden, verbeteren van het  wervings- en selectieproces, zorgen voor het behoud van zorgprofessionals, erkenning van  de kwalificaties van zorgprofessionals die in een ander land zijn opgeleid.



Meer informatie over:

feiten en cijfers over zorgpersoneel in Europa
http://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php/Healthcare_personnel_statistics_-_nursing_and_caring_professionals
http://www.fnv.nl/sector-en-cao/alle-sectoren/zorg-en-welzijn/nieuws/1125189-europese-zorgstatistieken-groeiend-tekort-aan-zorgpersoneel/

het actieplan
http://ec.europa.eu/health/workforce/docs/staff_working_doc_healthcare_workforce_en.pdf