Overzicht

Minder instroom ggz-professionals nodig

  • 19 oktober 2015

Het Capaciteitsorgaan heeft het aantal instroomplaatsen in de opleidingen tot ggz-professional naar beneden bijgesteld van circa 1200 tot zo'n 1050. Het aantal instroomplaatsen voor verpleegkundig specialisten ggz daalt slechts licht.

De Stichting Capaciteitsorgaan voor medische en tandheelkundige vervolgopleidingen schrijft de gedaalde behoefte aan instromende ggz-professionals toe aan verschillende factoren. Zo stabiliseert de zorgvraag zich en stijgt het rendement van de huidige zorgverleners, doordat zij meer uren werken en langer doorwerken als gevolg van de verhoogde pensioenleeftijd. Bovendien haalt een groter deel van de instromers in de opleidingen daadwerkelijk het vereiste diploma.

Nauwelijks minder verpleegkundig specialisten
Met name het aantal benodigde instroomplaatsen voor gz-psychologen en psychotherapeuten valt lager uit. Het aantal instroomplaatsen voor verpleegkundig specialisten ggz blijft met 86 vrijwel gelijk (in 2013 was het 87). Dit komt onder meer door de vergrijzing en doordat het proces van substitutie van werkzaamheden van met name de psychiater naar de verpleegkundig specialist zich naar verwachting doorzet.

Vakgebied in ontwikkeling
De ggz-verpleegkunde is een nog vrij jong vakgebied, dat volop in ontwikkeling is. Ongeveer een jaar geleden werd Berno van Meijel benoemd tot bijzonder hoogleraar ggz-verpleegkunde om interventies voor de beroepspraktijk te ontwikkelen en de effectiviteit ervan te onderzoeken.


 
Meer informatie over:

de lagere instroomraming

http://www.venvn.nl/Berichten/ID/649884/Capaciteitsorgaan-verlaagt-instroomplaatsen-ggz-professionals
http://www.capaciteitsorgaan.nl/Portals/0/20150709%20DEF%20Capaciteitsplan%202015%20GGZ.pdf