Overzicht

Erkennen beroepskwalificaties in België

  • 19 oktober 2015

Een aantal oud-werknemers van het Zorgsaam-ziekenhuis in Zeeuws-Vlaanderen wil graag in België aan de slag, maar loopt tegen vertraging aan. Oorzaak: regelgeving voor de erkenning van hun diploma’s en beroepskwalificaties.

In België zijn meer vacatures voor verpleegkundigen dan in (delen van) Nederland. Voor verpleegkundigen vlak bij de grens kan het interessant zijn om de stap naar België te zetten. Nederlandse verpleegkundigen die in België aan de slag willen, moeten echter wel rekenen op een termijn van enkele maanden voor de erkenningsprocedure.

Conformiteitsattest
Vooral mbo-verpleegkundigen moeten heel wat ‘geschiktheidsbewijzen’ verzamelen, voordat ze in België kunnen gaan werken. Verpleegkundigen met een hbo-diploma hebben het makkelijker, omdat in de Benelux een bachelor- of masterdiploma automatisch wordt erkend. Wel kan de werkgever vragen om een conformiteitsattest: een erkenning van beroepskwalificaties die in Nederland via het BIG-register kan worden aangevraagd.

Meer informatie over:

de eisen waaraan je moet voldoen als je in België wil werken
http://www.fnv.nl/sector-en-cao/alle-sectoren/zorg-en-welzijn/nieuws/1110309-werken-in-belgie-laat-eerst-je-diploma-en-beroepskwalificaties-erkennen/