Overzicht

Docenten vanaf 2017 in Lerarenregister

  • 19 oktober 2015

Alle docenten staan vanaf 2017 in het Lerarenregister. Dat is het doel van het wetsvoorstel Lerarenregister waarmee de ministerraad heeft ingestemd op voorstel van staatssecretaris Dekker van OCW.

Om in het register te staan, moeten docenten de juiste diploma’s hebben en via goedgekeurde opleidingen hun kennis bijhouden. Daarvoor kunnen docenten gebruikmaken van een Lerarenbeurs.

Beroepsgroep bepaalt eisen
Het Lerarenregister is een initiatief van de Onderwijscoöperatie, de vertegenwoordiger van de beroepsgroep bestaande uit de samenwerkende lerarenorganisaties. Het wetsvoorstel onderstreept het belang van het leraarschap. Verder bepaalt de beroepsgroep zelf aan welke eisen het vak moet voldoen, met als resultaat dat de kwaliteit van de leraren en daarmee het totale onderwijs zal toenemen.

Zij-instromers?
Onduidelijk is wat het verplichte Lerarenregister betekent voor zij-instromers. Met name vanuit het mbo is er altijd op aangedrongen om ook voor zij-instromers een plek in het register in te ruimen.

Kwaliteitsregister
Docenten V&V kunnen zich onder voorwaarden ook laten registreren in het Kwaliteitsregister V&V. Hiermee maken zij duidelijk dat ze continu hun professie ‘bijhouden’.

Meer informatie over:

het wetsvoorstel
https://www.rijksoverheid.nl/ministeries/ministerie-van-onderwijs-cultuur-en-wetenschap/nieuws/2015/09/04/beroepsgroep-en-overheid-werken-samen-aan-lerarenregister

het Lerarenregister
www.registerleraar.nl

het Kwaliteitsregister V&V
http://kwaliteitsregister.venvn.nl/