Overzicht

Au pair voor ouderen

  • 19 oktober 2015

Studenten van de NHL Hogeschool onderzochten of studenten er belangstelling voor zouden hebben om als au pair bij ouderen in te wonen.

Van de ondervraagde jongeren voelde 28 procent daar wel iets voor. Daarnaast is gekeken of ouderen openstaan voor jongeren en hoe de wetgeving rond au pairs is geregeld. ‘Die wetgeving vormde een onverwacht struikelblok, omdat de wet voorschrijft dat er minstens twee volwassenen in huis moeten zijn’, zegt Harrie Dijkstra, manager bij Hof en Hiem Thuiszorg. Hij kwam op het idee voor het onderzoek toen een collega verzuchtte dat hij het fijn zou vinden als er ’s nachts iemand bij zijn moeder zou zijn. Een soort van au pair of zo.

Een goed idee
Dijkstra vertelt dat de meeste ondervraagde echtparen een au pair een goed idee vonden. Sommige mensen leek de impact op het privéleven wel groot, net zoals afscheid moeten nemen na een jaar. Waar sommigen aangaven moeite te hebben met het spreken van een andere taal, leek het anderen juist leuk om een nieuwe taal te oefenen.

Casestudies
Dijkstra heeft nu vijf studenten gevonden voor casestudies. Zij gaan een paar weken bij ouderen inwonen. Als de resultaten positief uitpakken, wil Zorggroep Hof en Hiem meehelpen aan een start-up van een bedrijf dat bemiddelt, screen, adviseert en verdere innovatieve bronnen voor sociale ondersteuning gaat verkennen.

Meer informatie over:

het plan van Harrie Dijkstra
http://www.actiz.nl/website/interviews-en-opinie/transitiemomenten/topmoment-au-pair-voor-ouderen
http://www.hofenhiem.nl/sjablonen/1/infotype/news/item/view.asp?objectID=4781