Overzicht

Wat de mbo-docent moet kennen en kunnen

  • 4 september 2015

Zowel de MBO Raad als de Vereniging Hogescholen kwam onlangs met plannen voor het opleiden van mbo-docenten.

De MBO Raad ontwikkelde een ‘kwalificatiedossier van de docent mbo’. Dit geeft een beschrijving van de (deel)taken van de docent in het middelbaar beroepsonderwijs. Ook komt aan de orde welke kennis en vaardigheden de mbo-docent nodig heeft om zijn taken goed te vervullen.

Voor wie?
Het kwalificatiedossier is in eerste instantie bedoeld voor de lerarenopleidingen. Het beschrijft wat van een beginnend docent mag worden verwacht. Daarnaast voedt het de gesprekken die de mbo-sector met onder andere OCW voert over het Lerarenregister en de wettelijke bekwaamheidseisen. Tot slot kunnen mbo-scholen het document zelf gebruiken bij de professionalisering van de onderwijsteams.

Agenda Lerarenopleidingen
De Vereniging Hogescholen presenteerde een eigen agenda voor de lerarenopleidingen. De vereniging zet onder andere in op meer maatwerk en het beter bedienen van het mbo in het opleiden van docenten. Een passend bacheloraanbod, gericht op leraren die in het middelbaar beroepsonderwijs (willen gaan) werken, is een van de prioriteiten. Net zoals een goede begeleiding van starters op de werkvloer.

Meer informatie over:

het kwalificatiedossier docent mbo
http://www.mboraad.nl/?news/5584552/Kwalificatiedossier+docent+mbo+overhandigd+aan+minister+Bussemaker+.aspx

de Agenda Lerarenopleidingen 2015-2018
http://www.vereniginghogescholen.nl/hbo-sectoren/pedagogisch/1708-lerarenopleidingen-actieve-rol-bij-verdere-professionalisering-startende-leraren