Overzicht

Verpleeghuiszorg verre van saai

  • 4 september 2015

Robbin Munter stelt dat aankomende verpleegkundigen nog altijd een verkeerde indruk hebben van de verpleeghuiszorg.

‘Hun beeld van de verpleeghuiszorg is veelal: saai, vervelend, en veel nadruk op statistiek. Ze willen liever werken met jonge patiënten, in acute situaties waar genezing noodzakelijk is’, zegt Munter, die onlangs afstudeerde aan faculteit Beleid en Management Gezondheidszorg van de Erasmus Universiteit Rotterdam. 

Spilfunctie
Voor zijn scriptie Student nurses and their perceptions on working in nursing homes in the Netherlands sprak Munter met student-verpleegkundigen, verpleegkundigen, docenten, praktijkbegeleiders en stafleden van verpleeghuizen. Uit zijn onderzoek blijkt dat het werken in een verpleeghuis juist verre van saai is: ‘(…)Verpleegkundigen vormen de spil in de keten van zorg voor patiënten. Hun werk bevindt zich op het speelveld tussen care en cure, vanwege veelvoorkomende comorbiditeit en soms acute situaties. (…) Je kunt invulling geven aan het werk op basis van je eigen visie. In ziekenhuizen ben je meer gehouden aan het volgen van vaststaande regels. (…).'

Meer onderzoek nodig
Munter ziet zijn scriptie als basis voor een nieuwe studie. ‘Er is diepgaand onderzoek nodig naar wat studenten beweegt om wel naar de ouderenzorg te gaan’, zegt hij.

Meer informatie over:

het onderzoek
http://www.venvn.nl/Berichten/ID/495020/Verpleeghuiszorg-is-uitdagender-dan-je-denkt
http://www.langdurigezorg.nl/actueel/studenten-verpleegkunde-hebben-verkeerd-beeld-van-werken-in-verpleeghuizen/