Overzicht

SBB nu verantwoordelijk voor onderhoud keuzedelen

  • 4 september 2015

Per 1 augustus heeft de nieuwe Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) een aantal taken overgenomen van de zeventien kenniscentra, waaronder Calibris.

Het gaat om de drie wettelijke taken: de beroepspraktijkvorming, kwalificeren & examineren en ontwikkelingen in de beroepen en de arbeidsmarkt. Per 1 augustus is ook het onderhoud van de kwalificatiedossiers en keuzedelen de verantwoordelijkheid van SBB.

Nieuwe kwalificatiestructuur mbo
Vanaf dit schooljaar hebben mbo-scholen de mogelijkheid om al op vrijwillige basis te starten met opleidingen die gebaseerd zijn op de herziene kwalificatiedossiers. Mbo-scholen mogen voor deze nieuwe opleidingen keuzedelen inzetten in de zogeheten 'vrije ruimte'. Hiermee kunnen scholen met hun opleidingen flexibel inspelen op de behoeften van de arbeidsmarkt en kunnen studenten zich verder specialiseren voor hun diploma.

Compact
De herziene dossiers zijn compact en hebben een duidelijke opzet. Het aantal dossiers is met meer dan een kwart verminderd. Dat geeft scholen de mogelijkheid om hun opleidingen slimmer te programmeren.

Meer informatie over:

overgang wettelijke taken kenniscentra naar SBB
https://www.s-bb.nl/nieuws/nieuwe-sbb-gaat-van-start

de herziene kwalificatiestructuur
https://www.s-bb.nl/nieuws/mbo-mag-van-start-met-de-herziene-kwalificatiestructuur