Overzicht

Wetsvoorstel keuzedelen aangenomen

  • 22 juni 2015

Op 16 juni 2015 heeft de Tweede Kamer het wetsvoorstel over het regelen van keuzedelen aangenomen.

Beroepsopleidingen worden vanaf 2016 mede op keuzedelen gebaseerd. Met een keuzedeel kan de mbo-student zich verbreden of verdiepen. Het basis-, profiel- en het keuzedeel vormen gezamenlijk de mbo-opleiding. Dit wetsvoorstel maakt een wijziging van de WEB (Wet Educatie beroepsonderwijs) noodzakelijk.

Koppeling aan kwalificatie?
Het wetsvoorstel regelt dat een student bij een beroepsopleiding de verplichting heeft keuzedelen te volgen en daarin geëxamineerd te worden. Dit betreft zowel keuzedelen die gekoppeld zijn aan de kwalificatie waarop de opleiding is gebaseerd, als andere keuzedelen. Er zijn al verschillende ‘zorg-keuzedelen’ ontwikkeld en in ontwikkeling, waaronder een over zorginnovaties en technologie en een verdiepend keuzedeel over verzorgende en verpleegtechnische handelingen

Voorwaardelijk voor het diploma
Studenten moeten voor keuzedelen examen doen, maar kunnen daar nu nog niet op zakken. De Tweede Kamer wil ze over een paar jaar wél mee laten tellen voor het diploma. Om onderwijs en bedrijfsleven de tijd te geven voor een goede introductie, is afgesproken om keuzedelen in principe vanaf schooljaar 2018-2019 in te voeren.



Meer informatie over:

het aannemen van het wetsvoorstel
http://www.mboraad.nl/?news/5559662/Wetsvoorstel+keuzedelen+met+algemene+stemmen+aangenomen.aspx
http://www.s-bb.nl/wetsvoorstel-keuzedelen-positief-ontvangen-in-tweede-kamer.html

al ontwikkelde (zorggerelateerde) keuzedelen
http://kwalificaties.s-bb.nl/?ResultaatType=Keuzedeel&Fuzzy=False