Overzicht

Rotterdam: enorme toestroom aspirant-verpleegkundigen

  • 22 juni 2015

De verpleegkundeopleiding van de Hogeschool Rotterdam wordt overspoeld door aspirant-studenten verpleegkunde. De reden? Deze hbo-v heeft als enige in de Randstad geen numerus fixus.

Scholieren die bang zijn niet door de loting of decentrale selectie bij één van de andere verpleegkundeopleidingen te komen, melden zich massaal in Rotterdam. De teller staat inmiddels op 1200 aanmeldingen, vertelt opleidingsmanager Els de Bock in hogeschoolblad Profielen. De helft komt van buiten de regio, ziet ze aan de postcodes op de lijst met aanmeldingen. Ze verwacht dat die studenten wel geplaatst kunnen worden bij de hogeschool in hun eigen buurt. ‘Ik ga ervan uit dat we zullen eindigen met hetzelfde aantal eerstejaars als dit studiejaar, dus ongeveer 250.’ Alle 1200 scholieren die zich hebben aangemeld, moeten binnenkort uitgenodigd worden voor een studiekeuzecheck.

Angst voor tekort aan stageplaatsen
De verpleegkundeopleidingen in het hbo zitten al sinds de economische crisis in 2008 flink in de lift. Maar toen de instroom in 2013 ineens met dertig procent groeide, sloeg de paniek toe. De opleidingen vreesden een tekort aan stageplaatsen en ziekenhuizen waarschuwden al voor een overschot aan verpleegkundigen. Daarom besloten vijftien van de zeventien verpleegkundeopleidingen een studentenstop in te stellen, waardoor de instroom weer met dertig procent daalde. Behalve de Hogeschool Rotterdam, hebben de NHL in Leeuwarden en Windesheim in Zwolle dit jaar geen numerus fixus voor verpleegkunde.

 

Meer informatie over:

het hoge aantal aanmeldingen in Rotterdam

http://www.hogeronderwijs.nu/2015/06/gerommel-met-numerus-fixus-verpleegkunde-zorgt-voor-overwerk
http://profielen.hr.nl/2015/numerus-fixus-perikelen-bij-verpleegkunde/