Overzicht

Houd de oudere mond gezond!

  • 22 juni 2015

Nieuwe poetsinstructiekaarten moeten verpleegkundigen en verzorgenden helpen bij de mondverzorging van ouderen.

Bij opname in een verzorgingshuis of verpleeghuis heeft 80 procent van de nieuwe bewoners een matige tot slechte mondgezondheid, maar zorgverleners hebben vaak geen tijd voor een goede mondverzorging. Terwijl dit juist voor ouderen extra belangrijk is. Wie een gezonde mond heeft, heeft geen pijn of ontstekingen, kan beter eten, ziet er verzorgerder uit en heeft minder last van een slechte adem.

Vijf kaarten
In samenwerking met TNO en Zorg voor Beter ontwikkelde de Koninklijke Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Tandheelkunde (KNMT) poetsinstructiekaarten voor vijf verschillende gebitssituaties van de onder- en bovenkaak. Er zijn instructies voor het geval dat men nog eigen tanden en kiezen heeft, een volledig kunstgebit, een overkappingskunstgebit, geen (kunst)gebit of een frame of plaatje. De poetsinstructiekaarten zijn speciaal ontwikkeld voor het personeel in de verpleeg- en verzorgingshuizen en hebben allemaal een gelijke basis met steeds dezelfde poetsvolgorde. Dit helpt om alle tanden en kiezen te poetsen.

Actieplan KNMT
De kaarten maken deel uit van een veelomvattender actieplan van de KNMT, gericht op zowel voorlichting als op hulp bij de dagelijkse mondverzorging en bij de periodieke tandheelkundige zorg.



Meer informatie over:

poetsinstructies voor ouderen
http://www.knmt.nl/poetsinstructie
https://youtube.com/watch?v=yEeYMdNecPw