Overzicht

Werkloosheid onder hbo'ers daalt

  • 11 mei 2015

De werkloosheid onder afgestudeerden met een hbo-diploma is gedaald van 7,3 procent naar 6,5 procent. Een studie in de richting gezondheidszorg of techniek gaf de grootste kans op een baan.

Uit onderzoek onder ruim 21.500 studenten dat eind 2014 gehouden werd door het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA) blijkt dat de werkloosheid onder hbo-afgestudeerden voor het eerst substantieel is gedaald sinds het uitbreken van de economische crisis. Van de voltijd afgestudeerden zijn hbo’ers met een diploma in de richting gezondheidzorg of techniek het minst vaak werkloos (respectievelijk 4,1 procent en 6,2 procent).

Aansluiting
Het onderzoek laat verder zien dat drie op de vier voltijd hbo-afgestudeerden (74 procent) werkzaam is binnen het vakgebied waarvoor men is opgeleid. Afgestudeerden in de sector ‘gezondheidzorg’ (89 procent) en ‘pedagogisch’ (88 procent) werken het vaakst in de eigen of een verwante richting. Gediplomeerden uit de sector gezondheidszorg waren met 82 procent het meest tevreden over de aansluiting.

Mbo-4 profiteert niet
In tegenstelling tot onder hbo’ers, is de werkloosheid onder mbo-afgestudeerden van niveau 4 in 2014 wel verder opgelopen: van 8,9 naar 9,2 procent.

Meer informatie over:

het onderzoek
http://www.vereniginghogescholen.nl/persberichten/1633-hbo-monitor-2014