Overzicht

Oratie Berno van Meijel

  • 11 mei 2015

De eerste hoogleraar ggz-verpleegkunde, Berno van Meijel, hield op 8 april zijn inaugurele rede aan de Vrije Universiteit van Amsterdam.

In zijn oratie, Kleurrijke perspectieven, notities over de ggz-verpleegkunde, pleitte Van Meijel ervoor om het onderzoek binnen de ggz-verpleegkunde vanuit zowel de positivistische als de fenomenologische wetenschapsbenadering op te zetten. Het positivistische paradigma is van nut om ‘van buitenaf’ de objectieve realiteit te beschouwen, het fenomenologische paradigma helpt om ‘van binnenuit’ de subjectief ervaren werkelijkheid van patiënten te onderzoeken.

Onderzoeksprogramma
Binnen het onderzoeksprogramma van de leerstoel ggz-verpleegkunde neemt het concept ‘zelfmanagement’ een belangrijke plaats in. Er wordt kennis gegenereerd en er worden interventies ontwikkeld die bijdragen aan het door patiënten zo goed mogelijk omgaan met de gevolgen van de psychische aandoeningen en het bevorderen van hun psychische en somatische gezondheid. De leerstoel is ingesteld om interventies te ontwikkelen en om effectiviteit te onderzoeken voor de beroepspraktijk van de ggz-verpleegkundigen.

Meer informatie:

Samenvatting van de oratie 

Gehele oratie