Overzicht

Taalaanpak Tel mee met Taal

  • 23 maart 2015

Met het nieuwe actieprogramma Tel mee met Taal willen de departementen OCW, VWS en SZW gezamenlijk tegengaan dat mensen met een beperkte taalvaardigheid aan de kant komen te staan. Ook zorginstellingen moeten helpen om taalproblemen te voorkomen.

Geen enkel kind mag meer opgroeien in een taalarme omgeving en mensen die moeite hebben met lezen, schrijven en communiceren moeten in het hele land terecht kunnen voor taalscholing. Dat is de boodschap van het kabinet. Het investeert daarom 50 miljoen euro in taal- en leesbevordering.

Rol diverse partners
Het kabinet wil dat huisartsen, consultatiebureaus, peuterspeelzalen en scholen beter taalachterstanden gaan signaleren. Bibliotheken hebben een belangrijke spilfunctie met hun aanbod van schrijf- en leesactiviteiten voor jong en oud. Ook worden het bedrijfsleven en zorginstellingen ingeschakeld om taalproblemen op de werkvloer en in de zorg te voorkomen. Hoe zorginstellingen dat moeten gaan doen, staat niet heel duidelijk in het programma.

Meer informatie over:

Tel mee met Taal
http://www.rijksoverheid.nl/ministeries/szw/nieuws/2015/03/06/kabinet-investeert-ruim-50-miljoen-in-aanpak-taal-en-leesbevordering.html