Overzicht

Rekentoets mbo-4 verplicht

  • 23 maart 2015

Een meerderheid van de Tweede Kamer heeft ingestemd met het plan van minister Bussemaker en staatssecretaris Dekker van OCW om de rekentoets voor mbo-studenten van niveau 4 met ingang van komend studiejaar in te voeren.

Het plan houdt in dat alle leerlingen uit mbo-4 (en het voortgezet onderwijs) de verplichte rekentoets met een voldoende moeten afsluiten als voorwaarde voor het behalen van een diploma. Het Ministerie van OCW wil het niveau geleidelijk laten stijgen, tot het uiteindelijk noodzakelijke niveau in 2020.

Studenten verpleegkunde
Studenten verpleegkunde en verzorgende volgen, net als alle mbo-studenten, lessen in 'gewoon' rekenen. Daarnaast hebben ze ook lessen in verpleegkundig (medisch) rekenen. Een paar jaar terug was er al veel te doen over het verpleegkundig rekenenniveau van verpleegkundigen en verzorgenden. Dit niveau zou onvoldoende zijn, waardoor er fouten zouden worden gemaakt met onder meer medicatie, soms met ernstige of zelfs fatale gevolgen. Sindsdien zijn er al veel initiatieven geweest om het verpleegkundig rekenniveau op te vijzelen. Zo kwamen er nieuwe (online) toetsen en nieuw oefenmateriaal en vernieuwden sommige opleidingen hun verpleegkundig rekenonderwijs.

Meer informatie over:

de rekentoets verpleegkundig rekenen
http://www.vereniginghogescholen.nl/onderwijs/1588-tweede-kamer-stemt-in-met-rekentoets