Overzicht

Plan voor verpleeghuiszorg

  • 23 maart 2015

De Ministeries van VWS en OCW werken samen met het veld aan een plan om de overgang van de schoolbanken naar werken in een verpleeghuis beter te laten verlopen.

Het plan (Waardigheid en trots. Liefdevolle zorg voor onze ouderen) gaat uit van de gedachte dat de toenemende zorgvraag hogere eisen stelt aan het zorgpersoneel. Een sleutel om tot verbetering te komen, is goed onderwijs, afgestemd op de beroepspraktijk. Er moeten voldoende mensen worden opgeleid en hun opleiding moet passen bij wat de werkvloer vraagt.

Kernelementen
Kernelementen uit het plan zijn: meer interesse genereren voor het werken in die delen van de zorg die onder studenten een lager imago hebben (zoals verpleeghuiszorg), nieuwe (agogische en technologische) competenties vertalen naar de opleidingen, bevorderen van een goede aansluiting van het postinitiële onderwijs bij de wijze waarop in de zorg gewerkt wordt.

Bijscholing huidig personeel
Een andere doelstelling is de kennis en kunde van professionals die in de verpleeghuiszorg werken te bevorderen. Ook moet er een systeem van ‘top care’ in de verpleeghuiszorg komen, met onder meer geschikte opleidingen en verdere (wetenschappelijke) kennisontwikkeling die haar weg vindt naar de werkvloer.

Meer informatie over:

het plan
http://www.rijksoverheid.nl/documenten-en-publicaties/kamerstukken/2015/02/10/kamerbrief-over-de-uitwerking-kwaliteitsbrief-ouderenzorg.html