Overzicht

Grip op probleemgedrag

  • 23 maart 2015

Speciaal voor zorgverleners in psychogeriatrische verpleeghuizen is het zorgprogramma ‘Grip op Probleemgedrag’ ontwikkeld.

Het zorgprogramma bestaat uit een multidisciplinair stappenplan met werkbladen en een korte scholing voor verzorgenden. Het is ontwikkeld door het VUmc en het Radboudumc en helpt zorgverleners in psychogeriatrische verpleeghuizen de richtlijnen (NVVA/Verenso, V&VN, NIP) toe te passen. Het programma wordt verder ontwikkeld en is eind 2015 beschikbaar voor andere zorginstellingen.

Minder probleemgedrag
Uit onderzoek van psycholoog Sandra Zwijsen blijkt dat wanneer er in verpleeghuizen consequent methodisch wordt gewerkt er minder probleemgedrag ontstaat en er minder gedragsbeïnvloedende medicatie gebruikt wordt.

Aandachtspunt: opleidingen
Een van de aandachtspunten die uit het onderzoek naar voren kwam, had te maken met het deskundigheidsniveau van medewerkers: ‘Ten slotte wierpen de implementatieproblemen de vraag op of de huidige opleiding van helpenden niveau 2 en verzorgenden niveau 3 wel recht doet aan de complexiteit van de huidige psychogeriatrische verpleeghuiszorg.’

Meer informatie over:

het onderzoek
http://www.zorgvoorbeter.nl/ouderenzorg/zorgprogramma-grip-op-probleemgedrag.html http://dare.ubvu.vu.nl/bitstream/handle/1871/52099/abstract_dutch.pdf?sequence=4