Overzicht

Numerus fixus hbo-v

  • 10 februari 2014

Door de grote toestroom van studenten en door bezuinigingen in de zorg is er een tekort aan stageplaatsen. Komend jaar stellen 15 van de 17 opleidingen hbo-v een studentenstop in.

Verpleegkunde is dit studiejaar de populairste hbo-opleiding, blijkt uit cijfers van de Vereniging Hogescholen. Ruim vijfduizend eerstejaars begonnen er in september mee, een stijging van 28,8 procent (1135 studenten meer) vergeleken met het jaar ervoor. De vijftien opleidingen die een numerus fixus instellen, laten komend jaar gezamenlijk maximaal 4527 studenten toe: enkele tientallen minder per opleiding. De studentenstop is geen collectief besluit; de Haagse Hogeschool en NHL in Leeuwarden doen er komend jaar niet aan mee.

Begrijpelijk
Monique Roedoe, hoofd communicatie van V&VN, noemt de studentenstop voor de korte termijn begrijpelijk, maar wijst erop dat er in de toekomst meer hoogopgeleide verpleegkundigen nodig zijn, die meer taken overnemen van artsen.



Meer informatie over:

de hbo-instroomcijfers
http://www.vereniginghogescholen.nl/vereniging-hogescholen/feiten-en-cijfers/doc_view/1970-factsheet-flyer-studentenaantallen-2013


de reactie van V&VN
http://www.venvn.nl/Actueel/tabid/1454/ctl/Details/ArticleID/9626/mid/2969/Studentenstop-voor-hbo-v.aspx