Overzicht

Lerarenregister verplicht per 2017

  • 10 februari 2014

Naast registratie in het BIG-register wordt voor mbo-docenten verpleegkunde ook registratie in het Lerarenregister verplicht.

Uiterlijk in 2017 moeten alle leraren in het mbo, vo en po staan ingeschreven in het Lerarenregister. Om hiervoor in aanmerking te komen, moeten zij hun bevoegdheid en bekwaamheid op peil houden. Dat stelt onderwijsstaatssecretaris Sander Dekker in een brief aan de Tweede Kamer. Door ‘de combinatie van wettelijke verankering van het Lerarenregister en sluitende afspraken over het beheer en het gebruik ervan, zal het Lerarenregister een cruciale bijdrage gaan leveren aan de kwaliteit van de leraren en daarmee aan de kwaliteit van het onderwijs’, zo hoopt hij. 

Voorportaal
Leraren die onvoldoende aan bekwaamheidsonderhoud hebben gedaan en on(der)bevoegde leraren komen in een aspirant-register dat is bestemd voor werkgevers. Zij hebben dan een actueel overzicht van welke leraren geregistreerd zijn en kunnen dat ook gebruiken in de verantwoording richting de Inspectie en als input voor hun personeelsbeleid. Werkgevers moeten hun personeel stimuleren om alsnog de juiste kwalificaties te behalen.

Onderwijsinspectie
Vanaf 2017 gaat de Inspectie erop toezien dat alleen geregistreerde leraren lesgeven. Een uitzondering geldt voor instructeurs in het mbo; zij kunnen in een ‘aparte kamer’ van het register worden opgenomen.

 

Meer informatie over
 
 
de Kamerbrief
http://www.rijksoverheid.nl/ministeries/ocw/documenten-en-publicaties/kamerstukken/2013/10/04/kamerbrief-over-het-lerarenregister.html

het Lerarenregister

https://www.registerleraar.nl/

de BIG-registratie voor docenten verpleegkunde
http://www.mboraad.nl/?page/1426392/Gelijkstelling+van+werkzaamheden+(herregistratie+i.aspx