Overzicht

Bijscholing infectiepreventie nodig

  • 10 februari 2014

In de ouderenzorg zijn hygiëne en infectiepreventie nog te vaak onder de maat, blijkt uit recent onderzoek van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). Onder meer bij- en nascholing zijn belangrijk om snel tot verbetering te kunnen komen.

Aanleiding voor het onderzoek van de IGZ was de wereldwijde toename van resistentie van bacteriën tegen steeds meer verschillende antibiotica.

Ondermaats
In verpleeg- en verzorgingshuizen bleek de persoonlijke hygiëne van personeel en bewoners in veel gevallen ondermaats. Zo was er niet altijd gelegenheid om handen op correcte wijze te wassen en kleding voldeed niet aan de hygiënevoorschriften. Ook werden medicatie, zalven en eten niet hygiënisch bewaard. (Overigens: in ziekenhuizen liet de infectiepreventie eveneens te wensen over).

Maatregelen
De IGZ adviseerde de bezochte instellingen diverse maatregelen te nemen, zoals het instellen van een infectiepreventiecommissie, invoeren van audits, opnemen van hygiëne- en infectiepreventie in het kwaliteitssysteem én zorgen dat medewerkers structureel worden bijgeschoold over hygiëne- en infectiepreventie.

Verantwoord niveau
Staatssecretaris Van Rijn zal in zijn bestuurlijk overleg met de sector duidelijk maken welke verbeteringen hij verwacht om de hygiëne en infectiepreventie op een verantwoord niveau te krijgen. Uit het onderzoek blijkt dat instellingen de situatie relatief snel kunnen verbeteren.
 
Meer informatie over: 

het onderzoek
http://www.igz.nl/actueel/nieuws/preventie_van_infecties_in_ziekenhuizen_en_ouderenzorg_nog_zorgelijk.aspx

de reactie van de bewindslieden
http://www.rijksoverheid.nl/ministeries/vws/nieuws/2013/12/19/schippers-en-van-rijn-verlangen-betere-infectiepreventie-van-zorginstellingen.html