Overzicht

Banen behouden door scholing

  • 10 februari 2014

De vakbonden en ActiZ (organisatie van zorgondernemers) hebben een sectorplan gemaakt om de gevolgen van de kabinetsmaatregelen voor de verpleeg- en verzorgingshuizen en thuiszorg op te vangen.

Door de hervormingen in de ouderenzorg zullen er naar verwachting tienduizenden banen verloren gaan. In het sectorplan doen CNV Publieke Zaak, NU’91, FBZ en ActiZ voorstellen voor grootschalige om-, bij- en doorscholing om medewerkers zoveel mogelijk te behouden.

Hulp bij vinden baan
Het sectorplan kan niet voorkomen dat er ontslagen vallen –vooral huishoudelijke hulpen zullen zwaar getroffen worden. Maar als het plan wordt goedgekeurd, kunnen veel medewerkers geholpen worden om werk te vinden in een andere baan in of buiten de sector. Het plan bestaat onder meer uit mobiliteitstrajecten, bijscholing (om in te springen op nieuwe ontwikkelingen), doorscholing naar een hoger functieniveau, behoud van oudere werknemers door hen in te zetten in coachende functies en investeren in jonge medewerkers middels scholingstrajecten en extra stagebegeleiding.

Kosten
Met het plan is 130 miljoen euro gemoeid; de branche draagt zelf de helft bij. Het sectorplan werd op 23 december ingediend bij de Ministeries van SZW en VWS.

Meer informatie over:

het sectorplan
http://www.actiz.nl/nieuwsberichten/actiz-en-vakbonden-dienen-sectorplan-vvt-in
http://www.vilans.nl/Pub/Home/Over-Vilans/Over-Vilans-Nieuws/Nieuwsbrief-Nieuwsoverzicht/ActiZ-en-vakbonden-hebben-sectorplan-VVT-ingediend.html