Overzicht

Indicerende mbo-verpleegkundigen

  • 25 november 2014

In de wijkverpleging mogen mbo-verpleegkundigen die een hbo-opleiding volgen de komende tijd ook zelf indiceren en verpleging en verzorging organiseren.

In de zorg- en welzijnswereld verandert veel, onder meer door de komst van de WMO en de veranderingen in de langdurende zorg, waardoor mensen met een complexe zorgvraag steeds langer thuis blijven wonen. Vanaf 2015 zal hierdoor onder meer een groter beroep gedaan worden op wijkverpleegkundigen, die er nieuwe taken en rollen bij krijgen. V&VN heeft hiervoor een normenkader opgesteld. Dit stelt dat indicatiestelling en organisatie van zorg gedaan moeten worden door een hbo-bachelor opgeleide verpleegkundige.
 
Overgangsperiode
Op dit moment zijn er echter te weinig hbo-verpleegkundigen werkzaam in de wijken. Daarom mogen mbo-verpleegkundigen die een hbo-opleiding doen in de overgangsperiode van 2015-2017 ook indiceren en verpleging en verzorging organiseren, zo hebben ActiZ, BTN en V&VN afgesproken. Hierdoor kunnen zorgaanbieders naar verwachting een gedeelte van het tekort aan hoger gekwalificeerde wijkverpleegkundigen opvangen. Het is nu volgens ActiZ van groot belang dat ook het Ministerie van VWS en de zorgverzekeraars deze afspraken overnemen, zodat er vanaf  2015 voldoende mensen zijn om de indicatiestelling uit te voeren.

Meer informatie over:

de afspraken

http://www.actiz.nl/nieuwsberichten/website/nieuws/2014/actiz-btn-en-vvn-maken-afspraken-om-tekort-hbo-verpleegkundigen-op-te-vangen
http://www.branchebelang-thuiszorg.nl/nieuws/btn-actiz-en-vvn-maken-afspraken-om-tekort-hbo-verpleegkundigen-op-te-vangen/