Overzicht

Gedoe rond bachelor medische hulpverlening

  • 25 november 2014

V&VN heeft bij minister Schippers bezwaar aangetekend tegen het toekennen van zelfstandige bevoegdheid aan mensen met een bachelor medische hulpverlening. Intussen eisen studenten schadevergoeding.

Volgens V&VN is de bachelor medische hulpverlening (BMH) geen verpleegkundige opleiding. Maar deze hulpverleners mogen wel indiceren en zelfstandig voorbehouden medische handelingen verrichten. BMH-afgestudeerden zijn onder andere opgeleid om te werken binnen de ambulancezorg en de spoedeisende hulp.

Studenten stappen naar rechter
De website Nursing.nl meldt dat vijftig studenten die de BMH  aan de Hogeschool Utrecht (HU) volgen de school voor de rechter dagen. Volgens de studenten komen zij na hun afstuderen niet aan een baan omdat het beroep niet BIG-geregistreerd is. Bij de hogeschool is nog geen formele klacht bekend en daarom wordt niet gereageerd op de inhoud.

Experiment
Ministers Schippers heeft intussen besloten een experiment te starten in het kader van artikel 36a van de Wet BIG met de inzet van de BMH.


 

Meer informatie over:

de bezwaren van V&VN
http://www.venvn.nl/Actueel/Nieuwsarchief/tabid/1789/ctl/Details/ArticleID/10692/mid/3452/VenVN-opleiding-Bachelor-Medische-Hulpverlening-te-licht.aspx

de klachten van de studenten
http://www.nursing.nl/Verpleegkundig-Experts/Nieuws/2014/11/Studenten-BMH-eisen-schadevergoeding-1635390W/