Overzicht

Flexibilisering kwalificatiestructuur

  • 25 november 2014

Dankzij de herziening van de kwalificatiestructuur kunnen mbo-scholen de komende jaren opleidingen gaan aanbieden die beter aansluiten op de vraag van de regionale arbeidsmarkt en op actuele ontwikkelingen.

Belangrijk onderdeel van deze herziene kwalificatiestructuur vormen keuzedelen die scholen kunnen toevoegen aan hun opleidingenaanbod. Het middelbaar beroepsonderwijs krijgt hierdoor meer ruimte om het onderwijsaanbod af te stemmen op regionale en actuele ontwikkelingen, zoals robotisering en technologische ontwikkelingen in de zorg.

Keuzedelen
In een kwalificatiedossier staat wat een student aan het einde van een mbo-opleiding moet kennen en kunnen. In het nieuwe format bestaat ieder kwalificatiedossier uit drie onderdelen: de basis, profiel(en) en keuze(s). De basis bestaat uit beroepsgerichte basistaken en algemene basistaken (taal, rekenen, burgerschap). Het profiel bevat de kerntaken die verplicht zijn voor een specifieke beroepsgroep of doorstroomrichting. Ieder kwartaal kan een opleiding in het mbo worden aangepast door de introductie van nieuwe keuzedelen. Studenten kunnen kiezen wat voor keuzedeel zijn willen volgen. Het keuzedeel omvat maximaal 15 procent van de totale studieduur. 

Herziening van 2010
In 2010 kregen de kwalificatiedossiers voor de mbo-verpleegkundige en verzorgende IG al eens een nieuwe structuur met allebei vier brancheverbijzonderingen. 



Meer informatie over: 

de herziene kwalificatiestructuur en de keuzedelen
http://www.rijksoverheid.nl/ministeries/ocw/nieuws/2014/11/07/meer-ruimte-voor-keuzedelen-moet-mbo-opleidingen-flexibeler-maken.html
http://www.mbo15.nl/node/386