Overzicht

Aantal bbl'ers daalt

  • 25 november 2014

Uit de SBB Barometer van oktober 2014 blijkt dat het aantal bbl-leerlingen sterk is afgenomen.

Het aantal leerlingen dat leert binnen bedrijven (vier dagen leerbedrijf en een dag school) is sinds 2009/2010 met 27 procent gedaald en de prognose is dat dit aantal zal dalen tot -39 procent in 2014/2015. De stijging bij de BOL is slechts 6 procent. Op de website Onderwijsgrafieken.com vraagt Reinout van Brakel zich af waar de overige 21 procent dan is gebleven: “Wordt het mbo onaantrekkelijker als de BBL-route niet meer mogelijk is?”

Ook in de zorg?
Voor de sector Zorg en Welzijn bedroeg de daling -12 procent. Dit verbaast Ellen Willering van de St. Antonius Academie (van het St. Antonius Ziekenhuis in Utrecht/Nieuwegein e.o.) niet: “Hier in het ziekenhuis daalt het aantal BBL-studenten nog niet, maar wellicht dat het in de toekomst verandert. Immers: als je veel BBL’ers – en duale hbo-studenten – opleidt, heb je meer salariskosten. Dat is in deze tijden van bezuinigingen niet gunstig. Bovendien is door de bezuinigingen ook de doorstroom minimaal, waardoor organisaties minder de behoefte voelen om het personeel van de toekomst op te leiden.” 
 
Mogelijke oorzaken
Als mogelijk oorzaken van de dalende tendens ziet stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) onder meer de economische crisis, de nieuwe subsidieregeling praktijkleren die nog niet bij iedereen even goed bekend is en de verzwaarde eisen voor taal en rekenen in het mbo.  

Meer informatie over:

de SBB Barometer
http://www.kansopwerk.nl/barometer.html
 
 de BBL-cijfers op Onderwijsgrafieken.com
http://www.onderwijsingrafieken.com/2014/10/onderwijsgrafiek-616-aantal-bbl-ers-met.html