Overzicht

Masterclass taal en gezondheid

  • 29 september 2014

Stichting Lezen & Schrijven verzorgt een speciale masterclass over het omgaan met laaggeletterdheid. Deze is bedoeld voor zorgverleners in de eerste lijn.

In Nederland zijn 1,3 miljoen mensen tussen de zestien en 65 jaar laaggeletterd. Dit heeft grote invloed op hun gezondheid en op de behandelrelatie met zorgverleners. Laaggeletterden begrijpen informatie vaak niet goed. Zij gaan vaker naar de huisarts en weten minder over ziekte, gezondheid en gezond leven. Zij hebben ook meer moeite met therapietrouw en zelfzorg.

Op locatie
In de masterclass, die op locatie wordt gegeven en gratis is, leren eerstelijnszorgverleners laaggeletterdheid herkennen en bespreekbaar maken. Ook wordt de link gelegd met gezondheidsvaardigheden van de cliënt en komen mogelijke oplossingen, zoals taalscholing, aan bod.

Campagne
De masterclass maakt deel uit van de campagne Taal maakt gezonder, een initiatief van de Verenigde Eerste Lijns Organisaties (VELO) in samenwerking met Stichting Lezen & Schrijven. Deze campagne wil zorgverleners bewuster maken van het probleem van laaggeletterdheid en hen aansporen een bijdrage te leveren aan de oplossing ervan. Overigens komt laaggeletterdheid ook voor onder zorgmedewerkers.

Meer informatie over:


de campagne
http://www.lezenenschrijven.nl/aan-de-slag/gezondheid/taal-maakt-gezonder
http://www.verzorgendenonline.nl/Home/tabid/4821/ctl/Details/ArticleID/10626/mid/12665/VELO-campagne-Taal-maakt-gezonder.aspx

de masterclass
http://www.lezenenschrijven.nl/aan-de-slag/gezondheid/taal-maakt-gezonder/aanmelden-masterclass-eerstelijnszorgverleners