Overzicht

Normenkader voor wijkverpleegkundigen

  • 21 augustus 2014

Het normenkader voor het indiceren en organiseren van verpleging en verzorging in de eigen omgeving is gereed.

Het Normenkader Indicatiestelling Wijkverpleging beschrijft aan welke eisen verpleegkundigen moeten voldoen wanneer zij extramurale verpleging en verzorging indiceren en organiseren. Het kader is bedoeld voor wijkverpleegkundigen, maar ook voor andere hbo-verpleegkundigen als zij zorg indiceren en organiseren in de eerste lijn.

Duidelijkheid
Het kader verschaft cliënten en overheid duidelijkheid en is richtinggevend voor professionals, zorgaanbieders en zorgverzekeraars. Het is door V&VN ontwikkeld op verzoek van staatssecretaris Martin van Rijn van VWS in het kader van de overgang per 1 januari 2015 van de extramurale verpleging en verzorging naar de Zorgverzekeringswet.

Bij- en omscholing
Brancheorganisatie Actiz maakt zich zorgen over de uitvoerbaarheid van het normenkader. De zorgen betreffen vooral de implementatie en het vereiste (hbo-)opleidingsniveau voor verpleegkundigen. 'Het is niet realistisch om te veronderstellen dat alle zorgaanbieders die momenteel extramurale verpleging en verzorging leveren op korte termijn over voldoende gekwalificeerde medewerkers beschikken. Er is tijd nodig om mensen op te leiden en voor bij- en omscholing', aldus Actiz. Belangenbehartiger BTN deelt de zorgen. In een reactie heeft V&VN toegezegd om met Actiz en BTN een opzet te maken voor een 'ingroeimodel' voor zorginstellingen die nog onvoldoende hbo-verpleegkundigen in dienst hebben.

Meer informatie over:

het normenkader
http://www.venvn.nl/Actueel/tabid/1454/ctl/Details/ArticleID/10398/mid/2969/Normenkader-VenVN-zet-wijkverpleegkundige-stevig-in-positie.aspx

de zorgen van Actiz, BTN en de reactie van V&VN
http://www.actiz.nl/nieuwsberichten/website/nieuws/2014/actiz-zet-vraagtekens-bij-uitvoerbaarheid-normenkader-indicatiestelling-wijkverpleging
http://www.venvn.nl/Actueel/tabid/1454/ctl/Details/ArticleID/10505/mid/2969/Normenkader-VenVN-gaat-over-vertrouwen.aspx