Overzicht

Eisen aan instroom

  • 21 augustus 2014

Niet alle aspirant-verpleegkundigen en aankomende leraren zullen in 2016 al kunnen voldoen aan de eisen van de nieuwe rekentoets. Hogescholen willen daarom eigen eisen stellen.

De Commissie-Bosker constateerde onlangs dat het verhogen van het rekenniveau (naar 3F) in het vo en mbo in 2016 niet gehaald gaat worden, tot teleurstelling van de hogescholen. Zij krijgen te maken met instromende studenten die nog altijd niet het noodzakelijke rekenniveau hebben.

Selecteren aan de poort
De Vereniging Hogescholen heeft daarom de Tweede Kamer opgeroepen om het voor enkele opleidingen tijdelijk mogelijk te maken om zelf 'aan de poort' toelatingseisen te stellen aan het rekenniveau. Ze bepleiten dit onder meer voor de lerarenopleiding basisonderwijs, verpleegkundeopleidingen en een aantal techniekopleidingen. De eisen kunnen bestaan uit een minimum cijfereis voor de rekentoets, maar eigen toetsen zouden ook tot de mogelijkheden moeten behoren.

Verpleegkundig rekenen
Over de (gebrekkige) rekenvaardigheden van gediplomeerde verpleegkundigen was de afgelopen jaren veel te doen. Om verpleegkundigen bij te spijkeren, ontwikkelde V&VN toen een landelijke norm voor verpleegkundig rekenen en er kwam materiaal en toetsing op de markt. 



Meer informatie over:

het voorstel van de hogescholen
http://www.vereniginghogescholen.nl/vereniging-hogescholen/nieuws/1447-tijdelijk-selectie-aan-de-poort-noodzakelijk

de norm verpleegkundig rekenen
http://www.venvn.nl/Actueel/Nieuwsarchief/tabid/1789/Articleid/6808/mid/3452/Default.aspx
http://www.cito.nl/bedrijven/verpleegkundig_rekenen/pakket_verpleegkundig_rekenen_op_maat