Overzicht

Patiëntveiligheid kan nog beter

  • 22 mei 2014

De afgelopen vijf jaar hebben ziekenhuizen goede vorderingen gemaakt met de implementatie van de tien veiligheidsthema’s van het VMS Veiligheidsprogramma. Maar het kan nog beter.

Nog niet één ziekenhuis is erin geslaagd om alle tien de veiligheidsindicatoren in te voeren. Dat blijkt uit het rapport De veiligheid telt van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ).

Rol van VWS
In een brief informeerde minister Edith Schippers van VWS de Tweede Kamer op 24 april over de ‘stand van de patiëntveiligheid’. Ze stelt onder meer dat de overheid de verschillende zorgpartijen in staat moet stellen om hun verantwoordelijkheid op dit thema te (kunnen) nemen. VWS zelf zet in op het publiekelijk toegankelijk maken van informatie over kwaliteit, betere wettelijke bescherming van de patiënt tegen onveiligheid, proactief en gericht toezicht van IGZ en een betere inbedding van patiëntveiligheid in onderwijs en opleiding.

Patiëntveiligheid in het onderwijs
De partners van het landelijke VMS Veiligheidsprogramma Ziekenhuizen zijn in 2012 al het project ‘Patiëntveiligheid in onderwijs & opleiding’ gestart. In dit project zijn zes competenties voor patiëntveilig werken vastgesteld. Deze worden nu verwerkt in de opleidingsplannen, leerlijnen, kwalificatieniveaus en curricula.

Meer informatie over:

het rapport van IGZ
http://www.igz.nl/actueel/nieuws/de_veiligheid_telt_2012.aspx

de brief van de minister
http://www.rijksoverheid.nl/documenten-en-publicaties/kamerstukken/2014/04/24/kamerbrief-over-patientveiligheid-curatieve-zorg.html