Overzicht

Nieuw: studiekeuzecheck

  • 25 mei 2014

Nieuwe studenten zijn vanaf 2014 verplicht om aan een studiekeuzecheck mee te doen als de instelling dat aan ze vraagt. Niet alle verpleegkundeopleidingen bieden zo’n check aan.

Een studiekeuzecheck is bedoeld om erachter te komen of de opleiding waarvoor de student zich heeft aangemeld, ook echt bij hem/haar past. Hoe de check eruit ziet, verschilt per hogeschool of universiteit. Het kan bijvoorbeeld gaan om een gesprek met iemand van de opleiding, proefstuderen en/of of een digitale vragenlijst. Studenten kunnen ook zelf om een studiekeuzecheck vragen. Hogescholen en universiteiten zijn dan verplicht deze aan te bieden.

Numerus fixus
De numerus fixus is voor sommige verpleegkundeopleidingen, zoals de hbo-v-opleidingen van de Hogeschool Inholland en HS Leiden, een reden om juist géén studiekeuzecheck te doen. Bij deze opleidingen worden studenten via decentrale selectie (en soms ook loting) toegelaten. Bij die selectie kan ook al gebruik worden gemaakt van instrumenten als een digitale motivatietest, een motivatiebrief en een selectiegesprek. Vijftien van de zeventien verpleegkundeopleidingen stellen het komend studiejaar een numerus fixus in.

Meer informatie over:

de studiekeuzecheck

http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/hoger-onderwijs/vraag-en-antwoord/wat-kan-ik-doen-om-een-goede-studiekeuze-bij-een-hogeschool-of-universiteit-te-maken.html

de numerus fixus
http://nos.nl/artikel/601543-numerus-fixus-bij-verpleegkunde.html

decentrale selectie Inholland en HS Leiden
http://www.hsleiden.nl/verpleegkunde/numerus-fixus
http://www.inholland.nl/Opleidingen/Verpleegkunde/duaal/Toelatingseisen.htm