Overzicht

Flexibel deeltijdonderwijs in het hbo

  • 22 mei 2014

Hogescholen willen actief werk gaan maken van flexibel deeltijdonderwijs dat beter aansluit bij volwassen werkenden en werkzoekenden.

Deze boodschap heeft de Vereniging Hogescholen woensdag 14 mei laten horen tijdens een rondetafelgesprek in de Tweede Kamer over de toekomst van het deeltijdonderwijs in Nederland.

Experimenten
Het hoger beroepsonderwijs wil zo spoedig mogelijk starten met (het voorbereiden van) experimenten die beter aansluiten bij de wensen van de toekomstige deeltijdstudenten. De flexibiliteit heeft met name betrekking op de instroom, de af te leggen leerweg, het studietempo en de plaats waar de deeltijdopleiding gevolgd kan worden.

Vraagfinanciering
Voordat hogescholen daadwerkelijk van start gaan met de experimenten, willen ze wel eerst overleg met minister Bussemaker van Onderwijs over de randvoorwaarden, zoals het voorgestelde systeem van vraagfinanciering in de vorm van vouchers. Studenten brengen dan niet alleen collegegeld mee, maar ook bekostiging door de overheid.

Collegegeld
Deeltijders die eerder al een bacheloropleiding (of masterstudie) voltooiden, moeten voor hun tweede studie het instellingscollegegeld betalen. Dit ligt (fors) hoger dan het wettelijk collegegeld. Voor opleidingen in zorg en onderwijs wordt echter een uitzondering gemaakt; zij betalen meestal het wettelijk collegegeld.

Meer informatie over:

flexibel deeltijdonderwijs
http://www.vereniginghogescholen.nl/component/content/article/5/1420
http://www.rijksoverheid.nl/nieuws/2014/03/12/hoger-onderwijs-voor-deeltijdstudenten-moet-flexibeler.html

regels omtrent het collegegeld
http://www.duo.nl/SRVS/CGI-BIN/WEBCGI.EXE?St=298,E=0000000000041209910,K=3359,Sxi=10,Case=obj(38575),ts=OcwDuoNew