Overzicht

Bijscholing wijkverpleegkundigen wenselijk

  • 22 mei 2014

Het vak van wijkverpleegkundige is aan veranderingen onderhevig. Het Nivel pleit daarom voor bijscholingsmogelijkheden voor de huidige wijkverpleegkundigen.

De wijkverpleegkundige komt terug als spil van de zorg in de buurt. Vanaf 2015 wordt deze professional betaald uit de Zorgverzekeringswet en krijgt ze meer ‘regelruimte’ om zelf indicaties te kunnen stellen. De nieuwe taken moeten zich echter nog uitkristalliseren in de praktijk en in de opleiding hbo-v. Dit blijkt uit de publicatie De wijkverpleegkundige van vandaag en morgen van het Nivel. 

Gerichte bijscholingen
Nivel-programmaleider Anneke Francke op de Nivel-website: ‘Meer dan ooit moeten wijkverpleegkundigen samenwerken met andere disciplines. Ook de aandacht voor ondersteuning van zelfmanagement en de mogelijkheden van ICT zijn nieuw. Het is daarom goed dat er een nieuw opleidingsprofiel voor de hbo-v-opleiding komt. Maar ook de huidige generatie wijkverpleegkundigen moet toegerust zijn voor de zorg van de toekomst. Daarvoor zijn gerichte bijscholingen over bijvoorbeeld samenwerken, zelfmanagementondersteuning en eHealth belangrijk.’

Meer informatie over:

de publicatie van het Nivel

http://www.nivel.nl/nieuws/wijkverpleegkundige-terug-als-spil-van-de-zorg-in-de-buurt