Overzicht

Aanpak werkstress

  • 22 mei 2014

Er komt een landelijke aanpak om stress op het werk tegen te gaan. Docenten en zorgverleners hebben veel risico op werkstress.

Een derde deel van het werkgerelateerde ziekteverzuim wordt veroorzaakt door werkstress. Minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid gaat daarom de komende vier jaar samen met werkgevers en werknemers werkstress beter bespreekbaar maken en aanpakken. Er komt een campagne, een landelijke Week van de Werkstress en de Inspectie SZW gaat extra controleren op gezonde werktijden, werkdruk en agressie op de werkvloer. Minister Asscher moedigt daarnaast aan dat afspraken over de aanpak van werkdruk ook in de cao’s worden vastgelegd.

Veelvoorkomend
Uit onderzoek blijkt dat 12 procent van de werknemers burnout-klachten heeft. Ruim 40 procent van de werknemers vindt zijn of haar werk mentaal belastend en een kwart geeft aan altijd onder hoge tijdsdruk te moeten werken. Ook heeft 40 procent van de werknemers in ons land behoefte aan extra maatregelen om werkstress te voorkomen. De risico’s voor werkstress zijn het hoogst in de sectoren onderwijs, zorg, financiële dienstverlening en vervoer, stelt de website Arbokennisnet.

Staking
Op 15 mei staakten 4000 mbo-medewerkers voor een goede cao. Eén van de actiepunten was een gewenste verlaging van de werkdruk.

Meer informatie over:

de campagne
http://www.rijksoverheid.nl/nieuws/2014/05/13/vierjarige-aanpak-van-beroepsrisico-nummer-1-werkstress.html
www.facebook.com/checkjewerkstress

het protest van mbo-docenten
http://www.abvakabofnv.nl/over-ons/nieuws/nieuwsoverzicht/2014/05/mbo-staakt-in-een-bomvol-muziekgebouw/