Overzicht

Vlaamse verpleegkundeopleidingen in gevarenzone

  • 31 maart 2014

De kans is bijzonder groot dat de Vlaamse opleidingen in de verpleegkunde hun accreditatie verliezen.

De voorzitter van de Vlaamse Hogescholenraad, Toon Martens, stelde onlangs dat de Vlaamse hogescholen niet voldoen aan de Europese norm. 
 
Verplichte stage-uren
Volgens de Europese richtlijn moeten studenten verpleegkunde 2300 uur stage lopen. De Vlaamse studenten komen slechts aan 1200 uur. Voor de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO) is dat voldoende reden om de accreditatie voor de opleiding verpleegkunde niet te verlengen voor het schooljaar 2015-2016. Volgens Martens is de oplossing het verlengen van de studieduur met een half jaar. ‘Maar dan moet de Vlaamse regering haar verantwoordelijkheid opnemen, want aan zo'n verlenging hangt een serieus prijskaartje’, zegt hij. Het kabinet van Vlaams minister van Onderwijs Pascal Smet zegt dat er momenteel verkennende gesprekken lopen en wenst geen voorafgaande uitspraken te doen.
 
Aantal studenten
Op 1 oktober 2013 waren er volgens de Vlaamse Hogescholenraad 8584 studenten verpleegkunde, van wie er 2000 in de finale fase van hun opleiding zitten.

Meer informatie over:
 
het dreigende accreditatieverlies
http://www.hln.be/hln/nl/1265/Onderwijs/article/detail/1804354/2014/03/03/Accreditatie-opleidingen-verpleegkunde-in-gevaar.dhtml