Overzicht

Extra geld bestemd voor opleiding

  • 11 februari 2013

Het extra geld dat door het Rijk is uitgetrokken voor de ouderenzorg moet worden ingezet voor het opleiden van (nieuwe) medewerkers en extra handen aan het bed.

Dat stelt staatssecretaris Van Rijn van VWS naar aanleiding van berichtgeving in het Algemeen Dagblad dat sommige instellingen de ‘intensiveringsmiddelen’ aan andere zaken besteden, zoals managementcursussen. Zorgmedewerkers van verschillende instellingen gaven in januari en februari uiting aan het ongenoegen hierover door het werk neer te leggen of de eigen instelling te bezetten. Abvakabo FNV steunde de acties.

Zorgplan
Volgens de staatssecretaris zijn de gelden (jaarlijks 370 miljoen euro) bedoeld om de kwaliteit van de langdurige zorg te bevorderen door extra medewerkers op te leiden, aan te nemen en zittende medewerkers op te leiden tot een hoger kwalificatieniveau. Verder dienen de administratieve lasten teruggebracht te worden. Om in aanmerking te komen voor de intensiveringsgelden, moeten zorgaanbieders een plan indienen bij het zorgkantoor. Dit houdt in de gaten of het geld op de juiste manier wordt besteed.

Meer informatie over:

de acties van zorgmedewerkers
http://www.abvakabofnv.nl/nieuws/nieuws/derde-werkonderbreking-pleyade
http://www.abvakabofnv.nl/nieuws/nieuws/zorgmedewerkers-bezetten-hun-verpleeghuis

de reactie van de staatssecretaris
http://www.rijksoverheid.nl/nieuws/2013/01/19/staatssecretaris-van-rijn-vws-extra-geld-ouderenzorg-bedoeld-voor-handen-aan-bed-en-opleiding.html