Overzicht

Leren over vrijwilligerswerk

  • 14 november 2013

Op 21 november worden met een afsluitend congres de belangrijkste resultaten van het landelijke verbetertraject Zorg Beter met Vrijwilligers gepresenteerd en gedeeld.

Vrijwilligers worden steeds belangrijker in veel zorg- en gehandicaptenorganisaties, onder meer als gevolg van de bezuinigingen. Dat roept nieuwe vragen op. Mag een vrijwilliger bijvoorbeeld iemand in een rolstoel helpen? Of ondersteunen bij de toiletgang? In het verbetertraject gingen zororgorganisaties op zoek naar antwoorden. Ze onderzochten hoe je vrijwilligers optimaal inzet en hoe je tegelijkertijd beter aansluit bij de wensen van vrijwilligers zelf. Vijf thema's kwamen aan bod: beleid, diverse groepen vrijwilligers (waaronder re-integrerenden, maatschappelijke stagiaires, mensen met een beperking), nieuwe werkterreinen (zoals: maatjes, familieparticipatie, levensboeken), samenwerken met beroepskrachten, grenzen tussen vrijwilligerswerk en het werk van beroepskrachten.

Handreikingen
Zorg Beter met Vrijwilligers is uitgevoerd door Vilans en Movisie, samen met vijftien zorgorganisaties, en gefinancierd door Fonds NutsOhra. Tijdens het slotcongres delen ze hun ervaringen en materialen, waarmee zij verbeteringen van het vrijwilligerswerk in hun organisatie borgen en verspreiden. Hun producten en handreikingen worden ook gratis beschikbaar gesteld aan zorgorganisaties via www.zorgbetermetvrijwilligers.nl.

Meer informatie over:

het verbetertraject
www.zorgbetermetvrijwilligers.nl