Overzicht

Gewenst: scholing preventie en zelfmanagement

  • 14 november 2013

Uit een peiling van het Panel Verpleging & Verzorging van het Nivel blijkt dat de helft van de zorgprofessionals vindt dat ze onvoldoende kennis en vaardigheden hebben om taken op het gebied van preventie en het bevorderen van zelfmanagment uit te voeren.

Preventie gaat om het voorkómen van ziekten bij mensen met een verhoogd risico op een bepaalde aandoening of het voorkómen van complicaties bij chronisch zieke mensen. Zelfmanagement draait erom dat patiënten in staat zijn zoveel mogelijk de eigen regie over hun leven te voeren; het is de taak van zorgprofessionals hen hiertoe stimuleren.

Ook scholing E-health wenselijk
Uit de peiling komt naar voren dat 80 procent van de zorgprofessionals vindt dat dit taken zijn die de beroepsgroep zou moeten kunnen uitvoeren, maar in de praktijk doen vooral hbo-opgeleide zorgverleners dit. Voor de andere beroepsgroepen is extra scholing wenselijk, zeker voor sociaal-agogisch werkers die mensen met een verstandelijke beperking en een chronische ziekte begeleiden. Daarnaast is scholing in nieuwe technologieën die worden ingezet bij preventie en zelfmanagement gewenst, bijvoorbeeld op het gebied van E-health en andere internettoepassingen.

Meer informatie over:


de peiling
http://www.nivel.nl/nieuws/bevorderen-preventie-en-zelfmanagement-vereist-nog-extra-scholing