Overzicht

Competenties voor patiëntveiligheid

  • 14 november 2013

De set van basiscompetentiegebieden die nodig zijn om veilig te werken, is op 6 november formeel 'overgedragen' aan de zorgopleidingen en de Nederlandse ziekenhuizen.

Het gaat om: bijdragen aan een patiëntveiligheidscultuur, multidisciplinair samenwerken, patiëntveilig communiceren, risicobewust handelen, optimaliseren van omgevingsfactoren & menselijke factoren die de patiëntveiligheid beïnvloeden en, tot slot, actief omgaan met incidenten.

VMS Veiligheidsprogramma
De competentiegebieden werden ontwikkeld in het kader van het VMS Veiligheidsprogramma Patiëntveiligheid in Onderwijs & Opleiding. Uitgangspunt is dat iedereen die in de zorg werkt, moet leren om risicobewust te zijn en patiëntveilig te denken en handelen in de praktijk.

Niet meer blamen en shamen
De nieuwe animatiefilm Meneer Berghuis maakt zich zorgen; van blamen en shamen naar veilige zorg wijst zorgprofessionals op het belang van de competenties voor veiliger werken. De film is te bekijken via: www.ikwerkveiligindezorg.nl. Daar is ook les- en promotiemateriaal te vinden en een uitwerking van de competentiegebieden.



Meer informatie over:

de veiligheidscompetenties

http://www.ikwerkveiligindezorg.nl
http://www.venvn.nl/Dossiers/Veiligheid.aspx