Overzicht

Bijscholing lagere niveaus

  • 14 november 2013

Henk Bakker, voorzitter van beroepsvereniging V&VN, pleit ervoor om zorghulpen, helpenden en verzorgenden 'door te scholen' naar een hoger deskundigheidsniveau, zodat ze inzetbaar blijven in de toekomst.

Bakker bepleit dit naar aanleiding van arbeidsmarktprognoses voor 2017 van het onderzoeksprogramma Arbeidsmarkt Zorg en Welzijn. Daaruit blijkt dat de perspectieven voor een baan in de zorg de komende jaren minder gunstig worden. Vooral voor de lagere kwalificatieniveaus neemt de vraag af. Uit de prognoses blijkt dat tegelijkertijd de vraag naar mbo- en hbo-verpleegkundigen stijgt, vooral in ziekenhuizen, ggz en de thuiszorg in de wijk.

Bond verzet zich
Volgens Abvakbo FNV is het verlies van banen (volgens de bond 57.000 tot 120.000 de komende jaren) het gevolg van het Zorgakkoord. Op de website van de bond staat: 'Leden van Abvakabo FNV pikken het niet dat zoveel mensen hun baan verliezen en dat er tienduizenden ouderen, zieken en gehandicapten zonder hun belangrijke zorg komen te zitten.' De bond roept leden op om op 30 november van zich te laten horen in de Jaarbeurs tijdens de aftrap van de campagne 'Koopkracht en echte banen'.



Meer informatie over:

het onderzoek
http://www.venvn.nl/LinkClick.aspx?fileticket=Cs0ujCmz-G0%3d&tabid=1454

de uitspraken van Bakker
http://www.venvn.nl/Actueel/tabid/1454/ctl/Details/ArticleID/9186/mid/2969/Daling-aantal-zorgprofessionals-in-2017.aspx

de protestacties van AbvakboFNV

http://www.abvakabofnv.nl/over-ons/nieuws/nieuwsoverzicht/2013/10/571492-kabinet-wil-120000-zorgbanen-schrappen/