Overzicht

Beweegaanpak

  • 14 november 2013

Bewegen is goed, ook voor zorgafhankelijke mensen. Een aantal zorgorganisaties ontwikkelde daarom de aanpak 'Bewegingsgerichte zorg in de praktijk brengen met het zorgleefplan'.

De aanpak werd tijdens het congres 'Bewegen in de langdurige zorg' aangeboden aan Anja Jonker, directeur ouderenzorg van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). De aanpak bestaat uit twee delen. Het eerste is bestemd voor verpleegkundigen, verzorgenden en hun leidinggevenden en gaat vooral over de waarde van bewegen, met suggesties voor vragen en observatiepunten. In het tweede deel, bedoeld voor managers en beleidsverantwoordelijken, zijn de bouwstenen voor beweegstimulering opgenomen die zijn ontwikkeld door de Inspectie in 2012. Het document is gratis te downloaden via: www.zorgleefplanwijzer.nl.

Controleren en handhaven
Vanaf 2015 gaat de Inspectie bij instellingen in de langdurige zorg handhaven op hun beweegaanpak, te beginnen met het controleren van beweging voor mensen met dementie.

Meer informatie:

over de beweegaanpak
http://www.verzorgendenonline.nl/Nieuws/tabid/4815/ArticleID/9251/mod/12665/Aanbieding-aanpak-bewegingsgerichte-zorg-aan-Inspectie.aspx
http://www.actiz.nl/cms/showpage.aspx?id=19475