Overzicht

Ten strijde tegen ondervoeding

  • 1 oktober 2013

Het UMCG, de Hanzehogeschool Groningen en een drietal bedrijven hebben een innovatiewerkplaats opgericht om ondervoeding bij ouderen en patiënten tegen te gaan.

Mensen die ondervoed raken, komen vaak in een negatieve gezondheidsspiraal terecht en dat kan leiden tot langere opnames, meer medicijnen, complexere zorg, minder kwaliteit van leven en minder relatief gezonde levensjaren. Om (het risico op) ondervoeding nog meer tegen te gaan, moet de kennis over voeding en beweging in relatie tot ondervoeding worden vergroot. Daarom heeft de afdeling Kaakchirurgie van het UMCG het initiatief genomen om samen met de Hanzehogeschool Groningen en FrieslandCampina, Mediq Tefa en Ordina de innovatiewerkplaats Clinical Malnutrition op te richten. Deze werkplaats maakt onderdeel uit van het landelijke Centre of Expertise Healthy Ageing.

Strategieën en producten
In de innovatiewerkplaats gaan diëtisten, fysiotherapeuten, artsen en verpleegkundigen samen met docenten, studenten, onderzoekers en bedrijven strategieën en producten ontwikkelen die de voedingstoestand, gezondheid en kwaliteit van leven van patiënten en ouderen die risico lopen op ondervoeding, verbeteren.

Meer informatie over:

de innovatiewerkplaats
http://www.hanze.nl/home/Over+de+Hanzehogeschool/Nieuws/Berichten
http://www.umcg.nl/NL/UMCG/Nieuws/Nieuwsberichten/Pages/UMCGpaktsamenmetHanzehogeschoolGroningenenbedrijfslevenondervoedingaan.aspx