Overzicht

Niet-pluisgevoel in nieuwe beroepscode

  • 1 oktober 2013

Verpleegkundigen moeten hun niet-pluisgevoel erkennen en bespreekbaar maken om zo de kwaliteit van zorg en de patiëntveiligheid te verbeteren.

Dat stellen Sanne Legemaat en Evian van der Wekken, studenten verpleegkunde CHE in de Gelre Ziekenhuizen, op basis van een eigen onderzoek. De studenten adviseren het niet-pluisgevoel (een spontaan opkomend, alarmerend gevoel van alertheid, gebaseerd op intuïtieve kennis) als scorecriterium toe te voegen aan de Spoed Interventie Systeem-scorekaart. In Zutphen en Apeldoorn kan een verpleegkundige haar niet-pluisgevoel over een patiënt al opnemen in de EarlyWarningSystem-scorekaart. Deze wordt gebruikt om bij een bepaalde score hoofdbehandelaars te waarschuwen als er afwijkende waarnemingen zijn gedaan. Door het niet-pluisgevoel te scoren, wordt er eerder actie ondernomen om gezondheidsschade aan de patiënt te voorkomen.

Acties van V&VN
V&VN neemt de uitkomsten van het onderzoek mee in de vernieuwing van de nationale beroepscode verplegenden en verzorgenden, het V&VN-programma Excellente Zorg en bij de ontwikkeling van richtlijnen patiëntveiligheid.

Meer informatie over:

het onderzoek en de reactie van V&VN
http://www.venvn.nl/Actueel/tabid/1454/ctl/Details/ArticleID/8875/mid/2969/Erken-het-niet-pluisgevoel.aspx