Overzicht

Innovatie beroeps- en opleidingsstructuur

  • 1 oktober 2013

Een voorstel voor een mogelijk nieuwe opleidings- en beroepsstructuur komt er pas volgend jaar.

Momenteel wordt nog onderzocht hoe zo'n nieuwe structuur eruit zou kunnen zien. De Adviescommissie Innovatie zorgberoepen en –opleidingen (onderdeel van het College van Zorgverzekeringen) kreeg van minister Schippers de opdracht om in vier ‘broedplaatsen’ - in Friesland/Groningen, Rotterdam, Amsterdam en het Vechtdal - te onderzoeken hoe de vraag van cliënten naar zorg en welbevinden eruitziet in 2030, welke beroepen dan nodig zijn en welke competenties van zorgverleners. Ook wil Schippers antwoord op de vraag welke opleidingen toereikend zijn in wo, hbo en mbo.

Focusgroepen
Naast de broedplaatsen, schakelt de Adviescommissie de Nationale Denktank in en landelijke focusgroepen. Doel is om met bestuurders en professionals in gesprek te gaan over de vraag naar zorg en welzijn in 2030.

Debat en besluitvorming
Pas in 2014 wordt er, op basis van alle input, een mogelijke nieuwe opleidings- en beroepsstructuur voorgesteld. Daarna is er nog het maatschappelijke en politieke debat, waarna de wettelijke besluitvorming volgt.



Meer informatie over:

de voortgang van het innovatietraject
http://www.calibris.nl/Publicaties/Nieuwsberichten/Stand-van-zaken-plannen-nieuwe-beroepenstructuur

de plannen van de Adviescommissie
http://www.cvz.nl/binaries/content/documents/zinl-www/documenten/rubrieken/beroepen-en-opleidingen/1302-innovatie-zorgberoepen-en-opleidingen-samenvatting-bevindingen-2012/1302-innovatie-zorgberoepen-en-opleidingen-samenvatting-bevindingen-2012/Innovatie+zorgberoepen+en+opleidingen-Samenvatting+bevindingen+2012.pdf