Overzicht

In de clinch over cao-voorstellen

  • 1 oktober 2013

De Mbo Raad en de Algemene Onderwijsbond (AOb) liggen in de clinch over voorstellen van de werkgevers voor een nieuwe cao. De bond verzet zich onder meer tegen het verdwijnen van de bapo.

Op 12 september hebben de MBO Raad en de vakbonden het eerste formeel overleg over een nieuwe cao bve gevoerd. Tijdens het eerste formele overleg is van de zijde van de werkgevers in het middelbaar beroepsonderwijs een voorstel ingebracht voor een pakket arbeidsvoorwaarden voor de medewerkers van de instellingen die vallen onder de cao bve.  Op het moment van presentatie van het voorstel was de inhoud van de Miljoenennota 2014 noch de inhoud van het Nationaal Onderwijsakkoord bekend.

Reactie bond
Volgens de AOb maken de voorstellen van de werkgevers het onaantrekkelijker om in het beroepsonderwijs te werken. ‘Een kortere ziekte-uitkering, een kortere WW-uitkering, geen maximale urennorm voor lesgeven, verdwijnen van de bapo-regeling zonder alternatief, invoering van prestatiebeloning. Het is zomaar een greep uit de voorstellen van de werkgevers in het mbo,' aldus AOb-bestuurslid José Muijres.  'Als we hier aan toegeven, gaat het onderwijspersoneel er alleen maar op achteruit.’

Meer informatie over:

de plannen van de Mbo-raad
http://www.mboraad.nl/?news/4399732/Van+start+onderhandelingen+cao+bve.aspx

de reactie van de AOb
http://www.aob.nl/default.aspx?id=12&article=49922