Overzicht

Scholing voor endoscopieverpleegkundigen

  • 27 augustus 2013

Opleidingsinstituut CIVO heeft een tweedaags scholingsprogramma ontwikkeld voor verpleegkundigen die werkzaam zijn op een endoscopieafdeling.

Vanaf 2013 wordt geleidelijk in Nederland een bevolkingsonderzoek naar darmkanker ingevoerd. Het onderzoek is bedoeld voor alle mannen en vrouwen van 55 tot en met 75 jaar. De verwachting is dat het onderzoek ongeveer 2400 sterfgevallen per jaar kan voorkomen.

Sedatie
Het is belangrijk dat dit onderzoek goed wordt uitgevoerd. Sedatie vormt een voornaam onderdeel hiervan. In 2012 stelde de Inspectie voor de Gezondheidszorg dat de sedatiepraktijk dringend formalisatie behoeft. Er zijn nauwelijks opleidingen en er is geen duidelijkheid over hoe het sederen in de dagelijkse praktijk van verschillende ziekenhuizen en instellingen gebeurt.

Inhoud van het scholingsprogramma
De scholing van CIVO, een initiatief van het Gelre Ziekenhuis, beoogt daar verandering in te brengen. Inhoudelijk is het scholingsprogramma vooral gericht op observatie en bewaking van vitale functies, waaronder respiratie, bewustzijn en circulatie. Er wordt geoefend met praktische vaardigheden. Daarnaast maken lessen farmokinetiek deel uit van het programma. Ook is er aandacht voor de screening. Na afloop van de scholing worden de aangeleerde deskundigheden getoetst.

Aanpassen aan scholingsvraag
De scholing is ook geschikt voor andere ziekenhuizen en kan desgewenst aangepast worden aan hun scholingsvraag/behoefte. Prijs op aanvraag.

Meer informatie over:

het rapport van de Inspectie
http://www.igz.nl/Images/toetsingskader%20sedatie%20_tcm294-328212.pdf

de scholing ‘Bewaken ten behoeve van sedatie van de patiënt tijdens en na endoscopisch onderzoek’
http://civoopleidingen.nl/portal/wp-content/uploads/2013/04/CIVO-scopieafdeling-Gelre-Ziekenhuis.pdf