Overzicht

Overstappen van kinderopvang naar zorg

  • 27 augustus 2013

In Noord-Nederland is een traject gestart waarbij medewerkers uit de kinderopvang een opleidingstraject voor de zorg kunnen volgen.

Door de economische crisis en de bezuinigingen op de kinderopvang verloren veel pedagogisch medewerkers hun werk. Abvakabo FNV stelt dat 94 procent van de kinderopvangmedewerkers recentelijk banen zag verdwijnen binnen de eigen organisatie. En kenniscentrum Calibris meldt dat de kans op werk gering is voor schoolverlaters met een diploma ‘pedagogisch medewerker kinderopvang’.

Mobiliteitsregeling
In Groningen sloegen Calibris en Stichting Kinderopvang Stad Groningen de handen ineen. Zij startten een mobiliteitstraject voor opvangmedewerkers die de overstap naar de zorg willen maken. Calibris heeft tien bbl-vacatures VZ-IG geworven in Groningen en Noord-Drenthe (bij ZINN, Lentis, Interzorg en Arlero). Het traject naar de zorg is onderdeel van een bredere stimuleringsregeling waarin medewerkers ook konden kiezen voor een geldbedrag of een individueel outplacementtraject.

Opleidingstraject
De pedagogisch medewerkers die solliciteerden naar het opleidingstraject VZ-IG zijn allemaal aangenomen en hebben inmiddels een  voortraject bij het Alfa-college succesvol afgesloten. In september starten ze met een opleidingstraject van een jaar.

Meer informatie over:

het omscholingstraject
http://www.calibris.nl/Publicaties/Nieuwsberichten/Samenwerking-SKSG

de stijgende werkloosheid in de kinderopvang
http://www.kinderopvangtotaal.nl/Kinderdagverblijven/Actueel/2013/5/Kwaliteit-en-werkgelegenheid-lijden-onder-bezuinigingen-1259690W/
http://www.calibris.nl/cijfersentrends/Landelijk-beeld-Kans-op-Werk