Overzicht

Opleidingen goede voorbereiding op ‘later’

  • 27 augustus 2013

De meeste gediplomeerden van gezondheidszorgopleidingen vinden dat ze tijdens hun opleiding goed voorbereid zijn op de arbeidsmarkt en dat ze een goede basis hebben om zich verder te ontwikkelen.

Dat blijkt uit onderzoek van het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt. Van de gediplomeerden van gezondheidszorgopleidingen op niveau 3 is 63 procent tevreden over de aansluiting op de arbeidsmarkt; van de gediplomeerden op niveau 4 de helft. Van de bbl-gediplomeerden van gezondheidszorgopleidingen (niveau 3 en 4) vindt zelfs 76 procent dat de opleiding een (heel) goede basis biedt om te starten op de arbeidsmarkt.

Gemiddelde is lager
Bij andere opleidingen liggen die percentages lager. Gemiddeld vindt slechts tussen de 40 procent en 46 procent van de gediplomeerden van het mbo-bol dat de opleiding een (heel) goede basis biedt. Dit geldt voor 56 procent (niveau 3) of 61 procent (niveau 4) van mbo-bbl.

Ontwikkeling
Gediplomeerden van gezondheidszorgopleidingen in mbo (en hbo) vinden ook vaker dan gemiddeld dat hun opleiding een goede basis biedt om kennis en vaardigheden verder te ontwikkelen. Van de hbo-v-afgestudeerden vindt 68 procent dit (gemiddeld: 63 procent), van de mbo-studenten is dit tussen de 60 (bol, niveau 4) en 79 (bbl, niveau 4) procent.

Meer informatie over:

Het onderzoek Schoolverlaters tussen onderwijs en arbeidsmarkt 2012
http://www.roa.unimaas.nl/pdf_publications/2013/ROA_R_2013_7.pdf