Overzicht

Aanbod stageplaatsen stokt

  • 27 augustus 2013

De onzekerheid over de effecten van het overheidsbeleid op de werkgelegenheid werkt verlammend op de bereidheid van bedrijven en instellingen om leerwerkplaatsen aan te bieden.

Tegelijkertijd volgen meer studenten een zorgopleiding en kiezen meer studenten na hun diplomering nog een vervolgopleiding in de zorg. Deze situatie leidt tot knelpunten. Dat blijkt uit het Jaarrapport arbeidsmarkt- en onderwijsinformatie 2012 van Calibris.

Slechte match
Er is vooral een tekort aan passende stages voor verpleegkunde niveau 4, maar niet voor alle opleidingsjaren. Ook voor persoonlijk begeleiders specifieke doelgroepen (mz4-sd) en medewerkers maatschappelijke zorg (mz3) is het moeilijk een stageplaats te vinden. Verder ervaren veel roc's een tekort aan stageplaatsen voor de lagere niveaus (1 en 2). Vaak zijn er echter wel stageplaatsen, maar matchen vraag en aanbod, om welke reden dan ook, niet goed.

Regionale verschillen
Er zijn wel aanzienlijke regionale verschillen. Zo is het in het noordwesten en midden van het land makkelijker een stageplaats verpleegkunde niveau 4 te krijgen dan elders.

Meer informatie over:

het jaarrapport
http://www.calibris.nl/getattachment/57a168af-a0d2-40a2-b8f8-da76c1ef939b/Jaarrapport-AOD-2012-pdf.pdf.aspx?ext=.pdf

de regionale cijfers
www.calibris.nl/cijfersentrends/kansopstage